Све категорије
EN

Ви сте овде: Почетна>Вести

медиј

Зашто су карбонска влакна тако скупа, омиљени материјал у свету супераутомобила и трка?

views:355 Аутор: Линда Време објављивања: 2022-04-15 Порекло:

        Ако сте пратили вести о спортским аутомобилима, требало би да сте упознати са речју карбонска влакна, јер супер спортски аутомобили и тркачки спортови воле да користе угљенична влакна као материјал каросерије. То је скоро миљеник супер спорта. Све док је повезан са њим, мора бити. То је веома врхунски модел. У другим областима се такође користе карбонска влакна, па да ли знате који је материјал карбонска влакна и зашто је толико популарна?

1

         „Драга“ материјала за производњу супераутомобила, угљенична влакна имају много предности, али постоји само један недостатак који отежава популаризацију

По утиску свих, карбонска влакна изгледају као релативно модеран материјал. У ствари, постоји већ дуго времена. Коришћен је у аутомобилима још 1950-их, а први пут је коришћен у моделу Цхевролет. Садржај угљеника у овом материјалу је веома висок, који може да достигне и више од 95%, а влакнаст је, па се назива угљенично влакно.

КСНУМКС.вебп

prednost:

         Карбонска влакна су омиљена код спортских аутомобила због бројних предности. На пример, веома је лаган, а у поређењу са истим металним материјалом, његова тежина је много мања. Поред тога, супераутомобили и тркачки аутомобили теже врхунским перформансама. Да би се смањио квалитет, може се рећи да је све урађено. Стога, на основу обезбеђивања чврстоће, смањење мртве тежине постало је проблем за инжењере да истраже. На пример, у раним данима коришћене су челичне конструкције, а затим су измишљене легуре алуминијум-титанијум, а затим су развијена угљенична влакна. Тежина може достићи отприлике једну трећину претходне, а перформансе аутомобила су знатно побољшане уз континуирано смањење тежине.

          Иако карбонска влакна звуче крхко, у ствари, њихова чврстоћа је веома висока. У поређењу са материјалима истог квалитета, његова чврстоћа је неколико пута већа, тако да на основу обезбеђивања мале тежине, након судара, такође може максимално заштитити безбедност путника у кабини. Посебно у спортским аутомобилима, употреба овог материјала је још вреднија. Штавише, угљенично влакно није метал, тешко је кородирано и неће се мењати дуги низ година, тако да је много боље од металних материјала, а такође је отпорно на високе температуре и ниске температуре и има веома дуг рад живот, који може побољшати екстремне перформансе аутомобила, такође се може нормално користити у екстремним условима.

КСНУМКС.вебп

недовољан:

          Иако карбонска влакна имају толико предности, она нису савршена, а имају и неке велике недостатке. На пример, угљенична влакна су материјал са веома лошом пластичношћу. Нема еластичност и дуктилност. За разлику од метала, може се поправити након судара. Карбонска влакна су се сударила, а пукотине су морале да се замене у целини. Због тога су трошкови одржавања након судара супераутомобила веома високи. Пошто је оштећење мало, мора се заменити цела шкољка.

         Ово објашњава зашто се карбонска влакна не користе у обичним аутомобилима јер су тако добра. Главни разлог је што је карбонска влакна тешка за производњу и скупа, а обични аутомобили уопште нису погодни. Међутим, након што се технологија карбонских влакана у будућности надогради, можда и ми обични људи можемо да је користимо.

Вруће категорије

остави поруку
Онлине Цхат

Здраво, оставите овде своје име и е-маил пре ћаскања на мрежи како не бисмо пропустили вашу поруку и без проблема вас контактирали.